Jana Polášek Filová, Ph.D.

Jana Polášek Filová, Ph.D.Pracuji v oddělení Digitalizace a Industrie 4.0 (PPD) Výroby a logistiky ŠKODA AUTO. Mojí klíčovou agendu tvoří strategie digitalizace výroby a rozvoj digitálních kompetencí zaměstnanců výroby. Vedu a spoluvytvářím strategické projekty zaměřené na digitální transformaci výroby, spolupráci s vysokými školami a inovace. Aktivně propojuji průmysl a vědu, podporuji projekty v oblasti výzkumu a vývoje, činnost NPC4.0. Intenzivně spolupracuji s CIIRC ČVUT v Praze a FEI VŠB-TUO v Ostravě.

Prostřednictvím mé profese mohu reálně aplikovat moje znalosti a silné stránky – kombinaci strategického, analytického a inovativního myšlení. Mám otevřenou mysl, ráda řeším výzvy a nacházím  příležitosti pro nové obchodní modely, jak ve spolupráci s mým týmem a kolegy, tak s externími partnery z akademického i průmyslového sektoru. Díky nim a spolu s nimi se mohu neustále něco nového učit, zdokonalovat a posouvat kupředu.

Profesní zkušenosti:

  • Digitální transformace • Strategie digitalizace výroby • Digitální roadmapa
  • Digitální kultura • Role a kompetence pro digitální transfomaci • Talent management
  • Průmysl 4.0 • Nové technologie a průmyslové obchodní modely • Management inovací
  • Aplikovaný výzkum a vývoj •  Dotační a konsorciální projekty • Transfer technologií
  • Spolupráce mezi akademickou sférou a průmyslem • Konzultace a mentoring

Profesní životopis:

Původně byla pro mne určena kariéra učitelky klavíru nebo německého jazyka. Zvídavost a odvaha způsobily, že nakonec vše dopadlo zcela jinak. Studium literatury a překladatelství mne z Bratislavy přes Vídeň přivedlo do Prahy. V roce 2003 jsem si zde vedle studií sociologie marketingovým výzkumem vydělala na můj první notebook Toshiba Satellite A30. Tím moje profesní dráha úplně změnila směr. O rok později jsem začala pracovat pro online výzkumnou agenturu United Interactive (nyní Data Collect) a v roce 2006 jsem založila její slovenskou pobočku United Interactive Slovakia. Vyvinula jsem vlastní řešení pro měření kvality e-mailové komunikace používané v zákaznických centrech v České republice a na Slovensku, především v odvětví telekomunikací, bankovnictví a pojišťovnictví, známé jako E-Contact Performance Index (E-CPI). V roce 2008 jsem řešení i firmu prodala, několik let pracovala na volné noze, paralelně studovala ekonomiku a management, později marketing.

V letech 2009-2011 jsem se podílela na rozvoji startupu zaměřeného na online vzdělávání Glogster EDU. V průběhu následujících šesti let, 2012-2017, jsem externě psala pro český IT časopis Computer. Díky tomu vznikl i tento blog 🙂 V letech 2013-2015 jsem pracovala jako marketingový konzultant startupů  Big Launcher, CLEERIO a DATAVISO v pražském akcelerátoru Wayra CEE, a jako inovační expert Technologické agentury ČR (TA ČR). Díky práci v TA ČR jsem se stala součástí iniciativy pro zavádění Průmyslu 4.0 v České republice a spoluautorem akčního plánu pro implementaci standardů Průmysl 4.0 – Výzva pro Českou republiku (2016). Od roku 2016 pracuji ve ŠKODA AUTO, v období 2016-2019 jako koordinátor pro Průmysl 4.0, nyní jako koordinátor pro inovační management v oddělení Digitalizace a Industrie 4.0 (PPD) oblasti Výroby a logistiky.

Ve své profesi využívám znalosti získané v průběhu vysokoškolských studií sociologie na FSV UK v Praze, ekonomiky a managementu na NTU/B.I.B.S. a marketingu inovací na FPH VŠE v Praze. Moje doktorská práce byla zaměřena na měření inovativnosti – identifikaci inovátorů mezi uživateli moderních technologií. V letech 2017-2021 jsem vyučovala na FEL ČVUT v Praze (nyní připravuji nový kurz ve spolupráci s FEI VŠB-TUO). 

Ve ŠKODA AUTO vedle mé pracovní agendy vedu skvělou partu doktorandů z českých technických vysokých škol. Podporuji je v získávání odborných kompetencí v oblastech pokročilé analytiky výrobních dat, využití nástrojů AI / ML, aditivní výroby, průmyslových inovací a nových obchodních modelů. Jako konzultant a mentor pomáhám také mému manželovi. Mými srdcovými projekty jsou výroba lutecia-177 (Lu-177) pro léčbu rakoviny, kódování informací do molekul a AIM.Lab (Artificial Intelligence in Manufacturing Lab) v Ostravě.

Více informací najdete zde linkedin/in/janafilova • E: janafilova.com(at)gmail.com


I work in the Digitalisation and Industry 4.0 department at SKODA AUTO Production and Logistics. My key agenda is the digitalization strategy of production and the development of digital competences of production employees. I lead and co-develop strategic projects focused on the digital transformation of production, cooperation with universities and innovation. I actively connect industry and science, supporting R&D and tech transfer projects. I cooperate intensively with Czech Institute of Informatics, Robotics, and Cybernetics (CIIRC ČVUT) in Prague and Faculty of electrical engineering and computer science at Technical University in Ostrava (FEI VŠB-TUO).

Through my profession, I can realistically apply my knowledge and strengths – a combination of strategic, analytical and innovative thinking. I am open-minded, prepared to solve  challenges and find opportunities for new business models, both in collaboration with my team and colleagues, and with external partners from academia and industry. Thanks to them and together with them, I can constantly learn something new, improve and move forward.

Professional expertise:

  • Digital transformation • Digital enterprise strategy • Digital roadmap
  • Digital culture • Roles and competencies for digital transformation • Talent management
  • Industry 4.0 • New technologies and industrial business models • Innovation management
  • Applied research & development • Consortium projects • Technology transfer
  • Cooperation between academia and industry • Consulting and mentoring

Professional biography:

Originally, I was supposed to be a piano or German language teacher. Man (parent) proposes, God disposes. Curiosity and courage made everything turn out differently in the end. My studies in literature and translation brought me from Bratislava to Prague via Vienna.  In 2003, while studying sociology, I earned via marketing research money to afford my first Toshiba Satellite A30 laptop. This completely changed direction of my professional career. A year later, I started working for the online research agency United Interactive (now Data Collect) and in 2006 I founded its Slovak branch United Interactive Slovakia. I have developed my own solution for measuring the quality of e-mail communication used in customer centers in the Czech Republic and Slovakia, especially in the telecommunications, banking and insurance sectors, known as the E-Contact Performance Index (E-CPI). In 2008, I sold the solution and the company, worked as a freelancer for several years, studied in parallel economics and management, and later marketing.

In 2009-2011, I participated in the development of a startup focused on online education Glogster EDU. Over the next six years, 2012-2017, I freelanced for the Czech IT magazine Computer. Thanks to that, this blog was born 🙂 In 2013-2015, I have worked as Marketing Consultant for startups BIG LauncherCLEERIO and DATAVISO at Wayra CEE acccelerator in Prague, and as Innovation Expert for the Technology Agency of the Czech Republic, where I became part of the initiative for the implementation of Industry 4.0 in the Czech Republic and co-author of the action plan for the implementation of the standards Industry 4.0 – Call for the Czech Republic. Since 2016 I have been working at ŠKODA AUTO, in the period 2016-2019 as a coordinator for Industry 4.0, now as a coordinator for innovation management in the Department of Digitization and Industry 4.0 (PPD) in the area of Production and Logistics.

In my career I use the knowledge gained during my studies of Sociology at Charles University in Prague, Economics and Management at NTU/B.I.B.S. and Innovation Marketing at University of Economics in Prague. My doctoral thesis was focused on measuring innovativeness – identifying innovators among consumers of modern technologies. In 2017-2021, I was a lecturer of Marketing and Marketing strategies courses at the Faculty of Electrical Engineering CTU in Prague.

At ŠKODA AUTO, in addition to my work agenda, I manage a great group of PhD students from Czech technical universities. I support them in gaining professional competences in the areas of advanced manufacturing data analytics, use of AI/ML tools, additive manufacturing, industrial innovation and new business models. I also help my husband as a consultant and mentor. My heart projects are the production of lutetium-177 (Lu-177) for treatment of cancer, coding informations into molecules and AIM.Lab (Artificial Intelligence in Manufacturing Lab) in Ostrava.

For more information see linkedin.com/in/janafilova • E: janafilova.com(at)gmail.com

Napsat komentář